Een nieuw fonds gaat kredieten verstrekken tussen de 250.000 en 1 miljoen euro. Doelgroep: kleine MKB’ers. Deze zouden nu moeilijk een lening bij banken kunnen krijgen.
Het MKB Impuls Fonds zal vanaf 1 december dit jaar al kredieten verstrekken. Het fonds krijgt bij de start een omvang van 40 miljoen euro, goed voor pakweg 80 kredieten van gemiddeld een half miljoen euro. Volgend jaar zou het fonds al 100 miljoen euro groot moeten zijn.
Vijf: vragen en antwoorden
Wat zijn de voorwaarden om een krediet te krijgen?
Het fonds hanteert vergelijkbare criteria als banken. Je moet als bedrijf een minimale omzet van 600 duizend euro hebben en winstgevend zijn. Het krediet mag niet dienen als verliesfinanciering of rekening-courantkrediet. Horeca, financiële dienstverleners en vastgoedbedrijven komen niet in aanmerking voor een lening.
Wie beoordeelt je aanvraag?
Het Rotterdamse bedrijf Neos Business Finance beoordeelt de aanvragen, in opdracht van het fonds. “Wij kijken primair naar het bedrijf, de ondernemer en het plan en vergeleken met banken minder naar zekerheden”, zegt directeur Quirijn Haak
Welke rente betaal je op het krediet?
De rente varieert tussen de 8 en 12 procent. Dat is iets hoger dan bij banken gebruikelijk is. Het MKB Impuls Fonds belooft echter flexibeler te zijn met looptijden en het vragen van zekerheden. De lening is maximaal één jaar aflossingsvrij. Je betaalt in drie tot zeven jaar af; de rente blijft gedurende de looptijd gelijk.
Hoe verhoudt dit MKB-fonds zich tot andere fondsen?
Voor kleinere kredieten kun je bij Qredits terecht; grotere bedrijven met een omzet vanaf 25 miljoen kunnen terecht bij NL Ondernemingsfonds.
Waarom stapt pensioenfonds in?
Het Pensioenfonds Detailhandel is de achterliggende financier van het MKB Impuls Fonds en mikt op een rendement van 6 à 7 procent, met een overzichtelijk risico. Het past daarmee blijkbaar in de beleggingsmix die het pensioenfonds hanteert.
Het MKB Impuls Fonds verwacht volgend jaar andere deelnemende pensioenfondsen bekend te kunnen maken.
Lees ook
Sandra Phlippen: terecht dat banken vaak MKB-krediet weigeren
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl